De toegevoegde waarde van Exsion Reporting voor Microsoft Power BI

11 juni 2015

In dit stuk beschrijven we het gemak van werken met Exsion in combinatie met Microsoft Power BI. De Power BI suite is een onderdeel van Excel 365 (vanaf Microsoft Excel 2013) en kan gebruikt worden voor het ontsluiten van data uit verschillende databronnen en de visualisatie hiervan.

Power BI is een verzamelnaam voor de volgende invoegtoepassingen binnen Excel:

1- Power Query: gegevens zoeken in openbare en bedrijfsgegevens.
2- Power Pivot: maak geavanceerde gegevensmodellen met verzamelde gegevens in Excel door relaties te leggen
3- Power View: visualiseer eenvoudig rapporten en analytische weergaven via interactieve diagrammen en grafieken
4- Power Map: presenteer de data op geografische 3D-kaarten in Excel

Door deze onderdelen te combineren is het mogelijk om dashboards en rapporten te maken en te presenteren op elk apparaat (ook in combinatie met Office365).

Exsion Reporting heeft al jaren bewezen dat het de eindgebruiker makkelijk maakt om rapporten te maken met data uit Dynamics NAV en AX databases. De gebruiker kan simpel en met beperkte kennis van de tabellen gegevens ophalen. Ook de verschillende koppelingen (joins) tussen de tabellen worden op een eenvoudige manier getoond. Dit allemaal zowel op standaard tabellen als op maatwerk en add-on’s van een Microsoft Solution Center

In grote lijnen zorgen Power Query en Power Pivot voor een gelijksoortige koppeling als die van Exsion naar de Dynamics NAV en AX database. Het probleem is echter dat dit generieke tools zijn die werken met meerdere SQL databases. Hierdoor krijgt de gebruiker niet tabelnamen en veldnamen te zien die de gebruiker herkent vanuit de Dynamics NAV omgeving.

Daarentegen genereert Exsion Reporting al deze metadata (tabelnamen en relaties) en vertaalt deze in de termen waaraan de gebruiker gewend is.

Exsion Reporting is dus de uitgelezen tool om de gegevens te ontsluiten uit een Microsoft Dynamics NAV of AX omgeving.

Het werken met Exsion voor up-to-date gegevens in combinatie met de onderdelen van Power BI is erg krachtig. Combineer bijvoorbeeld gegevens uit NAV of AX met externe databronnen middels Power Query, deel gegevens in een dashboard door het gebruik van Sharepoint of gebruik de uitgebreide visualisatie mogelijkheden van Power View, Power Map en Excel.

Kortom, met Power BI en Exsion heb je dé oplossing voor de eind gebruiker en maak je het makkelijk om de rapportages up-to-date en visueel inzichtelijk te houden.